Hur påverkas din pension?

Hur stor din pension blir beror på hur mycket du tjänar in till din allmänna pension genom att arbeta och deklarera dina inkomster och om du får en tjänstepension från jobbet. Därför kan det finnas flera orsaker till att din pension verkar bli låg.

Vad påverkar storleken på din pension?

Här är de tre delar som påverkar pensionen mest:

  • Hur mycket du tjänar genom hela livet
  • Om du har tjänstepension
  • Vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension

Saker som påverkar din pension negativt:

  • Om du börjar jobba sent i livet
  • Arbetade år utan tjänstepension – även om du har det nu
  • Deltidsarbete
  • Arbete i annat land
  • Sjukdom och arbetslöshet
  • Svartjobb ger inga inbetalningar till pension
  • Föräldraledighet under längre tid
  • Eget företag kan ge låg pension eftersom du inte har tjänstepension och för att inkomsterna ibland är låga

Flera år utan tjänstepension/avtalspension

Alla har inte tjänstepension. Ändå är den en viktig del av din framtida pension. Räkna med att ungefär en fjärdedel och mer av din totala pension är tjänstepension.

Några år utan tjänstepension spelar inte så stor roll, men jobbar du många år utan tjänstepension så påverkar det din pension.

Många år utomlands kan ge låg pension

Bor du utomlands i många år utan att arbeta och få pension från det landet så kan det påverka din pension när du flyttar tillbaka till Sverige. Får du då garantipension beräknas den på hur många år du bott i Sverige som vuxen. För att få maxbeloppet ska du ha varit bosatt här i 40 år.

Långvariga studier

Många pluggar länge. Färre år med lön kan ge lägre pension. Det kan behövas 40 års jobb för att få en bra pension. Jämfört med att arbeta, ger pensionsrätter för studier inte särskilt mycket pengar. Den som tjänar 20 000 kronor i månaden får ungefär 40 000 kronor per år till sin framtida pension. Den som har tjänstepension, eller avtalspension som den ibland kallas, kan få ännu mer. Om du pluggar på högskola och tar ut bidragsdelen från CSN får du pensionsrätter motsvarande omkring 10 000 kr per år.

Småbarnstiden kan påverka din pension

De flesta som arbetar i Sverige tjänar in pengar både till sin allmänna pension och till sin tjänstepension. Under småbarnstiden fortsätter du att tjäna in pengar till din allmänna pension. Du behöver fråga din arbetsgivare vad som gäller för din tjänstepension. Om du jobbar deltid under lång tid så påverkar det din pension negativt.

När du börjar ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan fortsätter du att tjäna in till din allmänna pension, precis som under tiden du jobbar. De flesta arbetsgivare betalar också in till tjänstepensionen under tiden du är föräldraledig. I vissa fall måste du själv ansöka om det. Fråga din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.

Jobba deltid – så påverkas din pension

Skälen till att jobba deltid kan vara många. Du kanske väljer att jobba mindre när barnen är små, eller kanske vill jobba heltid, men bara erbjuds deltidsjobb? Kanske vill du kombinera deltidsjobb med pension?

Att gå ner i arbetstid under en begränsad period påverkar inte pensionen så mycket. Arbetar du däremot deltid under de flesta åren av ditt arbetsliv tjänar du in mindre till pensionen. Deltidsarbete kan även göra att du får sämre löneutveckling och därmed lägre pension.

Jobba som pensionär

Att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension gör att du får mer tid till annat mot slutet av ditt arbetsliv. Det kanske också gör att du orkar och vill jobba lite längre. Dessutom kan det vara ett bra sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär.

Att jobba och samtidigt ta ut pension fungerar lite olika beroende på om du tar ut allmän pension eller tjänstepension.

Du kan ta ut pension och arbeta samtidigt. Kanske vill du arbeta deltid och bara ta ut en del av pensionen, eller jobba extra ibland. När du väljer att jobba som pensionär är det du själv som bestämmer hur mycket och på vilket sätt du ska jobba.

För din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension, kan du välja om du vill ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent per månad oavsett hur mycket du jobbar.

Du kan också ändra dina tidigare val av uttag, eller pausa utbetalningen, beroende på vad som passar dig bäst. Tänk på att om du arbetar och tar ut pension samtidigt så betalar du skatt för alla dina inkomster. Tillsammans kan det bli så kallad statlig inkomstskatt.

För mer information hur din pension påverkas av olika orsaker besök www.pensionsmyndigheten.se

Senaste nytt

Premiepension

Fredag den 8 december är det dags för Pensionsmyndigheten att göra den årliga insättningen av nya pensionsrätter till premiepensionen....

ISK besked

Riksgälden har fastställt den statslåneränta som avgör hur hög skatten på investeringssparkontot blir nästa år. Det blir den högsta...

Räntebesked

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,00 procent.  Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 20...