Garantipension

Har du haft liten eller ingen inkomst under livet kan du ha rätt att få garantipension som är ett grundskydd och som beräknas på antal år som du bott i Sverige. Du kan för tillfället få garantipension från tidigast 66 år. Från 2026 införs en riktålder som kommer att visa när du kan få garantipension.

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft medel, låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Den baseras främst på hur stor din inkomstpension är och hur länge du bott i Sverige, men även ditt civilstånd.
Om du inte haft någon arbetsinkomst i Sverige kommer din allmänna pension bestå av garantipension. Om du har haft en låg inkomst i Sverige eller jobbat ett mindre antal år kommer du att få låg inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.

Vilka kan få garantipensionen?

Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år fram till och med året innan det år då du har rätt till garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 15 år i Sverige får du alltså garantipension med 15/40-delar.

Har du arbetat i ett annat land under tiden du bott i Sverige?

För att få garantipension räcker det att du tjänat in tid genom bosättning i Sverige.

Men om du arbetar i ett annat land inom EU/EES under tiden du är bosatt i Sverige, är du omfattad av försäkringen i det land du arbetar i. Det betyder att det är det landet som också räknar bosättning och kan betala ut förmåner genom intjänad bosättningstid (om landet har en sådan förmån).

Du tjänar alltså inte in bosättningstid i Sverige om du är omfattad av lagstiftningen i ett annat land inom EU/EES genom att du arbetar där. Det kan innebära att du inte får ihop de 40 år som krävs för full garantipension från Sverige. Dock kan tiden i det andra EU/EES-landet räknas med i beräkningen av garantipension, om du bor i Sverige när garantipensionen ska beviljas och du slutat arbeta.

Vilka belopp gäller för garantipensionen?

Som mest kan garantipensionen bli 10 631 kronor för ensamstående och 9 625 kronor i månaden för gifta. Beroende på hur länge du har bott i Sverige, hur mycket inkomstgrundad pension du har tjänat in och från vilken ålder du först tar ut din allmänna pension så kan garantipensionen bli lägre.

Du får ingen garantipension om:

  • Din inkomstgrundade pension når en viss nivå, du är ensamstående och får 16 177 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt
  • Du är gift och får 14 649 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt
  • Du tagit ut pension före 66 år, eller om du är född 1957 eller tidigare och tagit ut pension före 65 år

Du kan alltså ha lägre pension men ändå inte få garantipension och det beror då på att din bosättningstid i Sverige är mindre än 40 år eller att du tagit ut pension före 66 år (om du är född 1957 eller tidigare gäller 65 år).

Från 2026 införs en riktålder som kommer att visa när du kan få garantipension.

Om du tar ut din pension efter 66 år påverkas inte nivåerna. Då kan du ha högre pension än 16 177 kronor respektive 14 649 kronor och ändå få garantipension. Tänk dock på att det inte är säkert att den totala pensionen blir högre trots att du väntar med att ta ut den. Det beror på storleken på din inkomstgrundade pension. Tänk på att din garantipension inte blir högre om du väntar med ditt uttag av allmän pension.

Premiepension påverkar inte garantipensionen. Men inkomstpensionen som används i beräkningen av garantipensionen inkluderar ett värde motsvarande premiepensionen. Värdet tar inte hänsyn till värdeutvecklingen på de fonder du tidigare placerat din premiepension i, eller om du tecknat efterlevandeskydd till din premiepension.

Tidpunkten för uttag av inkomstpension och den faktiska premiepensionen gör att den inkomstgrundade pensionen som minskar garantipensionen oftast inte är exakt densamma som den som betalas ut till dig.

Den ansökan du lämnar in för att få din allmänna pension gäller också för garantipensionen, oberoende av din ålder när du lämnar in din ansökan. Garantipensionen kan du få först från den månad du fyller 66 år och den beviljas automatiskt när du lämnar in din ansökan om allmän pension eller vid 66 år om du tagit ut din inkomstgrundade pension tidigare. Om du är född 1957 eller tidigare gäller 65 år.

Utbetalningen av garantipension påverkas inte av om du arbetar eller väljer att sluta arbeta. Men garantipensionen kommer att minskas vid kommande årsskifte om du har arbetat och tjänat in nya pensionsrätter så att din inkomstpension ökar.

Garantipensionen påverkas inte av om du har kapital eller om du har tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.

Inkomstpensionstillägg

Inkomstpensionstillägget utgör ett tillägg till den allmänna pensionen. Om du har ett långt arbetsliv i Sverige med låg lön kan du ha rätt till inkomstpensionstillägg.

Du behöver inte ansöka separat om inkomstpensionstillägget. När du ansöker om allmän pension prövar vi automatiskt om du har rätt till inkomstpensionstillägget från 66 år, om du är född 1957 eller tidigare gäller istället 65 år. Från 2026 införs en riktålder.

Inkomstpensionstillägget kan betalas ut med ett belopp mellan 0 – 600 kronor per månad före skatt.

Efterlevandepension

Efterlevandepension är ett ekonomiskt stöd vid dödsfall. Om en nära anhörig dör kan du som efterlevande få efterlevandepension. Det är ett ekonomiskt stöd som beräknas på den allmänna pensionen och stödet består av barnpension, omställningspension och änkepension. Efterlevandepension kan du ha rätt till om din make eller maka dör, eller om du som barn mister en eller båda föräldrarna. Stödet är till för att täcka en del av den försörjning som den avlidne bidrog med.

Du som har låg pension kan också ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. När du ansöker om bostadstillägg prövar vi om du även kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd.

Senaste nytt

Premiepension

Fredag den 8 december är det dags för Pensionsmyndigheten att göra den årliga insättningen av nya pensionsrätter till premiepensionen....

ISK besked

Riksgälden har fastställt den statslåneränta som avgör hur hög skatten på investeringssparkontot blir nästa år. Det blir den högsta...

Räntebesked

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,00 procent.  Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 20...