Pensionsprognos

www.minpension.se kan du enkelt logga in och göra en pensionsprognos. Du loggar enkelt in på Mina sidor och där finns allt om ditt pensionssparande registrerat.

Se vad du kan få i pension per månad

I pensionsprognosen får du snabbt och enkelt en överblick av alla delar av din framtida pension. Du kan se hur mycket du kan få per månad och hur pensionen påverkas om du till exempel får en ny lön eller väljer att ta ut den sent eller tidigt.

Storleken på din framtida pension påverkas mest av hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och när du väljer att ta ut pensionen. Olika händelser under livet påverkar storleken på din framtida pension. Därför är det bra att göra en ny prognos när du exempelvis har bytt jobb, varit föräldraledig, gått ner i arbetstid, blivit arbetslös eller varit sjukskriven en längre tid.

Prognosen visar alla delar i din framtida pension, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension.

Pensionsprognos för dig som har långt kvar till pension

Din prognos visar uppgifter om vad du hittills har tjänat in till dina olika pensioner och antaganden om framtida intjänande. Prognosen anges i dagens lön- och penningvärde, eftersom det ska vara lätt att förstå vad pensionen kan räcka till om du jämför med den lön du har i dag. Prognosen bortser därför från att både att penningvärdet kan försämras, och att inkomsterna ökar.

Pensionsprognos till dig som snart planerar att ta ut din pension

Att göra en pensionsprognos är en bra början och viktigt för dig som snart planerar att börja ta ut din pension.

Det finns flera verktyg som hjälper dig att planera inför din pension. När du loggar in på Mina sidor får du en snabb och enkel överblick över alla delar i din pension, du kan också testa hur pensionen påverkas av vid vilken ålder du tar ut den. På www.minpension.se hittar du ett verktyg som kallas för uttagsplaneraren, den kan du som har fyllt 54 år använda för att planera din pension mer i detalj.

Pensionsprognos för dig som är pensionär

När du börjat ta ut din pension kan du fortfarande se din pensionsprognos när du loggar in på Mina sidor.

Pensionsmyndigheten fortsätter att leverera uppgifter till minPension om din allmänna pension fram till att du fyller 80 år. Prognosen visar då hur din allmänna pension förändras om du väljer att fortsätta att arbeta eller ändrar hur mycket pension du tar ut.

Om prognosen

Pensionsprognosen är framtagen av minPension, som är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och de olika pensionsbolagen.

Uppgifter om din allmänna pension hämtas direkt från Pensionsmyndigheten.

Din tjänstepension och ditt eget sparande till pension hämtas in från de pensionsbolag som är anslutna till minPension. På minPension kan du se vilka bolag och aktörer som är anslutna till tjänsten.

Prognosen anges i dagens penningvärde så att det ska bli lätt att jämföra med den lön du har idag.

Tänk på att resultatet i prognosen kan skilja sig från vad du faktiskt kommer att få ut i pension. Prognosen ger en ögonblicksbild av din framtida pension. Om något i din livssituation ändras, till exempel om du byter jobb eller om din lön ändras, bör du göra en ny prognos.

Prognosen baseras på vad du hittills har tjänat in till din pension och på antaganden om vad du kan komma att tjäna in till pensionen i framtiden samt flera andra antaganden om ekonomin i samhället och pensionernas värdeutveckling.

Eftersom du kan få prognoser från flera håll har vi tillsammans med pensionsbranschen tagit fram en prognosstandard som innebär att prognosen räknas ut på ett gemensamt sätt.

Senaste nytt

Premiepension

Fredag den 8 december är det dags för Pensionsmyndigheten att göra den årliga insättningen av nya pensionsrätter till premiepensionen....

ISK besked

Riksgälden har fastställt den statslåneränta som avgör hur hög skatten på investeringssparkontot blir nästa år. Det blir den högsta...

Räntebesked

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,00 procent.  Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 20...